Je bent zwanger en denkt erover om een zwangerschapsfotoshoot te doen om deze unieke tijd vast te leggen.
Je vraagt je misschien af:
Hoe plan ik een zwangerschapsfotoshoot?
In deze zwangerschapsgids zal ik vijf tips delen voor het plannen van een gemakkelijke en leuke zwangerschapsfotoshoot.
Ik help je met het opzetten van een fotoshoot die bij je persoonlijkheid past en niet langer dan één of twee uur hoeft te duren.
Als ervaren bruidsfotograaf en vader van drie kinderen wil ik je laten weten:
Het kost niet veel tijd of moeite om een aantal prachtige foto’s te maken van je zwangerschap.
Het enige wat je nodig hebt is een locatie met mooi licht en een (aanstaande) moeder die zich op haar gemak voelt.
Enkele vragen die in deze handleiding zullen worden beantwoord:
- Hoe en waarom een zwangerschapsfotoshoot plannen?
- Wat moet ik dragen tijdens een zwangerschapsfotoshoot?
- Wat zijn goede locaties voor een zwangerschapsfotoshoot?
- Hoe poseren tijdens een zwangerschapsfotoshoot?
- Wat is een goed moment tijdens je zwangerschap om een fotoshoot te doen?
Laten we gelijk starten met onderstaande inhoudsopgave:
Hoofdstuk 1 – Introductie
Hoe en waarom een zwangerschapsfotoshoot plannen?
Je zwangerschap is een unieke tijd in je leven, die van je partner en ongeboren baby. Ook al heb je misschien geen zin om te poseren als je lichaam verandert, vergeet niet dat je over een paar maanden nostalgisch terug zult denken aan de kleine schopjes in je buik. Je zult je willen herinneren hoe speciaal het voelde om een nieuw leven in je te dragen.
In deze zwangerschapsfotoshoot handleiding wil ik je laten zien dat het absoluut de moeite waard is om deze momenten vast te leggen.
Nog belangrijker:
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Op die manier kun je tijdens de zwangerschap zelfs meerdere fotoshoots plannen, zoals halverwege en meer tegen het einde van je zwangerschap.
Als je een leuke en gemakkelijke zwangerschapsfotoshoot wilt die bij je persoonlijkheid past, dan zou ik graag je fotograaf willen zijn.
Lees snel verder in de hoofdstukken hieronder. Ze staan gevuld met gemakkelijke tips die handig zijn om jouw zwangerschapsfotoshoot te plannen.
Hoofdstuk 2 – Kleding
Wat moet ik dragen tijdens een zwangerschapsfotoshoot?
Het belangrijkste bij het kiezen van een outfit voor je zwangerschapsfotoshoot: kies iets waar je je prettig en mooi in voelt. Alle kleding die je een goed gevoel geeft over jezelf, is de juiste kleding. Hieronder vind je enkele tips die van pas kunnen komen bij het kiezen van de juiste outfit.
Omdat de foto’s tijdens een zwangerschapsfotoshoot ook op je buik gericht zijn, raad ik aan om kleding te kiezen die niet te strak zit en een losse pasvorm heeft. Dergelijke kleding kan gemakkelijk worden aangepast om te benadrukken wat je op de foto’s wilt laten opvallen.
De maxi-jurk die we tegenwoordig veel zien, is hier eigenlijk perfect voor. Je ziet er niet alleen te gek uit, maar de maxi-jurken zitten ook erg comfortabel.
Kies iets zachts en met een romantische uitstraling. Bloemen maxi-jurken zijn hier perfect voor. Kies daarnaast kleding die bij jou als persoon past en waar jij je goed in voelt.
Hoofdstuk 3 – Locaties
Wat zijn goede locaties voor een zwangerschapsfotoshoot?
Een zwangerschapsfotoshoot draait volledig om jou (en je partner of kinderen)! Chique locaties zijn dus niet perse nodig. Alles wat ik nodig heb is mooi licht. Dat kan buiten of binnen zijn in niet al te fel licht.
Om een romantisch gevoel op de foto’s te creëren, geef ik de voorkeur aan een natuurlijk ogende omgeving.
Dat betekent niet dat we eerst een lange boswandeling moeten maken; als we een mooie boom of een bloemenmuur kunnen vinden in jouw omgeving, is dat al meer dan voldoende.
Dat betekent dat we ook de achtertuin kunnen gebruiken of een kleine wandeling door de buurt kunnen maken om zo een goede locatie te vinden. Jij (en je familie) en ik met mijn camera zijn genoeg om mooie foto’s te maken.
Als ik een locatie bij jullie in de buurt kies, heb ik niet meer dan één of twee uur van je tijd nodig.
Bekijk deze lijst met familie fotoshoot locaties in Amsterdam. Het artikel bevat ook foto’s van een sessie die ik met een lief gezin heb geschoten.
Een andere geweldige optie is een familie fotoshoot op het strand.
Hoofdstuk 4 – Poseren
Hoe poseren tijdens een zwangerschapsfotoshoot?
De meeste mensen houden niet van poseren. Ik kan me voorstellen dat je tijdens je zwangerschap nog minder zin hebt om te poseren. Ondanks wat je misschien tegenkomt als je zwangerschapfoto’s googelt: ik kan je verzekeren, je hoeft niet te kunnen poseren als een supermodel in allerlei glamoureuze poses.
Wees gewoon jezelf en concentreer je op wat je voelt (de kleine in je buik). Als je je kalm en zelfverzekerd voelt, kan ik gemakkelijk een perfecte foto van je maken.
Ookal ontkomen we niet aan een geposeerde setting hier en daar, toch blijf ik ver van een “te geposeerd” gevoel in de foto’s.
We gaan wandelen, een spelletje spelen met de andere kids of een gesprek voeren; alles waar je je prettig en op je gemak bij voelt. En ondertussen neem ik foto’s. That’s it.
Omdat we je buik willen benadrukken, zal ik je kleine aanwijzingen geven om je buik te accentueren. Dit kan door je kleding op een bepaalde manier aan te passen of in de juiste positie te draaien voor een mooi silhouet.
Ik heb ook een loveshoot handleiding geschreven met een aantal geweldige poseertips. Je kunt enkele van deze tips ook zeker gebruiken voor een zwangerschapsfotoshoot.
Hoofdstuk 5 – Tijd
Wat is een goed moment tijdens je zwangerschap om een fotoshoot te doen?
De enige “voorwaarde” voor het plannen van een zwangerschapsfotoshoot is natuurlijk dat er een kleine buik zichtbaar is. Dit aangezien jouw baby bump toch het hoofdonderwerp van de fotoshoot zal wezen.
Als je eenmaal zover bent en de baby bump is goed zichtbaar, is het belangrijkste punt de fotoshoot te doen in een tijd dat je je (nog) prettig voelt in je lichaam.
Meestal is het tweede trimester de beste tijd voor de meeste vrouwen, omdat hun baby bump zichtbaar is, maar ze niet worden beperkt door te veel zwangerschapsongemakken. Natuurlijk verschilt dit voor elke vrouw.
Maak je geen zorgen als je buik nog geen watermeloen afmetingen heeft. Met de juiste kleding en instructies van je fotograaf kunnen we de kleine spruit gemakkelijk accentueren.
Als je je sterk en goed voelt over jezelf, zal dit zeker op de foto’s te zien zijn.
Hoofdstuk 6 – Samenvatting (5 Tips)
5 tips voor geweldige zwangerschapsfoto’s!
Om deze handleiding samen te vatten, volgen hier mijn vijf ultieme tips om een leuke en gemakkelijke zwangerschapsfotoshoot te plannen.
- Je zwangerschap is een “once in a lifetime” ervaring. Het zal zeker lonen om een beetje van je tijd te investeren om dit unieke moment vast te leggen.
- Draag losse kleding met een romantische look waar jij je prettig in voelt.
- Kies een locatie in de buurt, bij voorkeur met een natuurlijke uitstraling. De achtertuin of stadspark om de hoek kunnen geweldige locaties zijn.
- Ook al sta je in het middelpunt van elke foto, je hoeft geen supermodel te zijn om tijdens de zwangerschap te poseren. Concentreer je op de kleine in je buik en hoe je je voelt.
- Kies een moment tijdens je zwangerschap wanneer je je goed en comfortabel voelt in je lichaam. Het tweede trimester is meestal erg geschikt. Je buik is al goed zichtbaar en je voelt je over het algemeen nog erg goed.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bekijk mijn familie fotoshoot werk op de familieportfolio-pagina.